סביבה, תכנון
כבר לא וולנטרי: היתרונות והחסרונות של תו התקן לבנייה ירוקה
עם כניסת התקן הישראלי לבנייה לתוקף, בדקנו מהם היתרונות והחסרונות של הבנייה הירוקה ושל התקנות החדשות, ומה יכולים לעשות יזמים וקבלנים כדי להפוך גם את המינוס לפלוס
ישנם הרבה מיתוסים מוטעים סביב בנייה ירוקה: שהיא יקרה, מורכבת ומיועדת לבעלי מודעות סביבתית גדולה במיוחד. אבל המציאות היא, כרגיל, לא שחור ולבן. לאחרונה אושרו תקנות הבנייה הירוקה, אשר מחייבות כל יזם וקבלן לבנות מבנים חדשים בבנייה ירוקה. המשמעות היא שכל פרויקט שייבנה החל מתאריך 1 במרץ 2022 יצטרך לעמוד בת”י 5281 – התקן הישראלי לבנייה ירוקה. מצד אחד, אישור התקנות החדשות הוא אבן דרך משמעותית מאוד בעולם הבנייה ולכניסתן לתוקף יש יתרונות רבים, בהם שמירה על איכות הסביבה, הכנסת סטנדרט בנייה אחיד בכל הארץ והבאת הבנייה הירוקה לפריפריה. אבל מצד שני, יש לבנייה הירוקה ולתקנות המחייבות גם חסרונות שכדאי להכיר ולהבין כיצד להתמודד איתם.
יתרונות: מיעילות אנרגטית ועד לשיפור איכות הבנייה
בנייה ירוקה היא לא רק שם נרדף לאיכות סביבה, אלא גישה כוללת המתייחסת לתכנון, בנייה ותפעול של מבנים, אשר שואפת לצמצום צריכת משאבים ושיפור תנאי המגורים. במשך שנים בנייה ירוקה נחשבה לבנייה יוקרתית לבעלי אמצעים, אבל זו לא המהות שלה, להיפך: הקיימות מביאה לחיסכון בעלויות החשמל והמים, ולכן הבנייה הירוקה נדרשת כל כך עבור דיירים בשכבות סוציואקונומיות נמוכות, וצריכה להיות הנורמה בכל בניין ובכל ישוב”. ישנם ארבעה יתרונות מרכזיים לבנייה ירוקה ולתקנות המחייבות את יישומה בכל המבנים החדשים ברחבי הארץ:
איכות הסביבה. הבנייה הירוקה מתחשבת במשאבי הטבע ומשלבת את ההיבטים הסביבתיים בתכנון ובביצוע של המבנה. היא מבוססת על חסכון משמעותי בצריכת משאבים
ואנרגיה ומעודדת שימוש בחומרי בנייה ידידותיים לסביבה.
חסכון בצריכת החשמל והמים. בנייה ירוקה חוסכת בין 10-30% בצריכת החשמל והמים הודות ליעילות אנרגטית בתפקוד המבנה, ולכן חוסכת גם בעלויות התפעול והתחזוקה השוטפות לדיירים. תכנון מנגנוני חסכון במים תורמים להקטנת הצריכה במים, ניצול מיטבי של אור השמש חוסך בצריכת חשמל והבידוד התרמי שמאפיין בנייה ירוקה מקטין את השימוש במערכות מיזוג וויסות טמפרטורה.
שיפור איכות הבנייה בישראל. התקנות שיחייבו את כל המבנים והפרויקטים החדשים בכל רחבי הארץ להיבנות לפי תקן הבנייה הירוקה מביאות לראשונה סטנדרטיזציה לענף הבנייה. מעתה כולם יידרשו ליישר קו ולבנות לפי סטנדרטים קבועים שיהוו תנאי לרישוי והיתרים בכל הרשויות בארץ.
העלאת איכות החיים של התושבים. בנייה ירוקה יוצרת סביבה נקייה יותר מרעלים: היא מפחיתה את פליטות גזי החממה בערים, מצמצמת מפגעים של פסולת בניין,
משתמשת בחומרים שאינם פולטים קרינה ושמה דגש על אוורור טוב יותר.
חסרונות: מהם ואיך מתמודדים איתם?
תקנות הבנייה הירוקה צפויות לעשות מהפך בתחום הבנייה בישראל, אבל יש להן גם השלכות נוספות, ולא רק יתרונות:
ייקור עלויות הבנייה. עלויות הבנייה הירוקה לפי התקן גבוהות מאשר בנייה רגילה, כאשר ההערכה מדברת על ייקור של בין חצי אחוז ל- 2%.
כניסה של יועצי בנייה ירוקה חסרי ניסיון לתחום. התקנות החדשות לבנייה ירוקה מחייבות את כל הפרויקטים הנבנים בישראל, מה שיציף את השוק ביועצי בנייה ירוקה שרק סיימו את הקורס, אך טרם התנסו בייעוץ וליווי פרויקטים. יועצים חסרי ניסיון לא יידעו לתת את הליווי המקצועי הנדרש, להגיש תוכניות מקיפות למכון בדיקה או לקדם את הפרויקט, ועשויים אפילו לתקוע אותו בשלב קבלת ההיתרים, דבר אשר יכול לגרור עלויות כספיות גבוהות ליזם
הוספת בירוקרטיה לתהליך התכנון. תקנות הבנייה הירוקה מחייבות הסמכה של כל מבנה לתקן, בנוסף לאישורים הנדרשים לקבלת היתר בנייה ותעודת גמר.
קושי בשיפוצים ושינויים עתידיים. עריכת שינויים עתידיים במבנה, לאחר שכבר נבנה, תהיה מורכבת יותר מאחר שהשיפוץ יצטרך לקחת בחשבון גם עמידה בתקן בנייה ירוקה.
לחסרונות הללו יש פתרונות. על אף שעלויות הבנייה הירוקה הן גבוהות יותר, בנייה ירוקה מחזירה את ההשקעה בתוך עשור בזכות יעילות אנרגטית שמביאה לחסכון במים וחשמל. עם הגידול בפרויקטים של בנייה ירוקה ויישום שיטות ונהלים של בנייה ירוקה באופן נרחב, העלויות המשויכות לבנייה ירוקה הולכות ופוחתות; כך שכאשר תהפוך הבנייה הירוקה לחובה בכל המבנים, יתפתח שוק אשר יצמצם ויוזיל את העלויות.
נכון שעריכת שינויים במבנה בבנייה ירוקה היא מורכבת יותר מאשר במבנה קונבנציונלי, אבל גם את השיפוצים במבנה ‘ירוק’ אפשר לעבור בשלום בעזרת אנשי מקצוע שמבינים בבנייה ירוקה, על מנת שלא יפגעו במערכות הקיימות. יש לזכור שעם הפיכת הבנייה הירוקה לסטנדרט בכל הארץ, יותר ויותר קבלנים, אדריכלים ומעצבים יכירו את עקרונות הבנייה הירוקה ויתנסו בעבודה לפי התקן, כך שלא יהיו חסרים מומחים.
בתקופה הקרובה ייכנסו לתחום הרבה יועצי בנייה ירוקה חסרי ניסיון ויציפו את השוק, כיצד לבחור את היועצים עמם כדאי לעבוד? בהתקשרות עם יועצי בנייה ירוקה, יזמים וקבלנים צריכים לשים דגש על הידע והניסיון של היועץ. לא להתבייש לבקש לראות פרויקטים קודמים שליווה ושקיבלו את תו התקן כולל אישור האכלוס, לוודא שהוא מנוסה בפיקוח באתר הבנייה ושיש לו ניסיון עם מגוון ייעודי מבנים: לא רק מגורים, אלא גם משרדים, מסחר, מבני חינוך ועוד.
על אף מעט החסרונות שלה, הבנייה הירוקה הופכת לסטנדרט בזכות היתרונות הכלכליים, החברתיים והסביבתיים המשמעותיים שלה. המודעות לבנייה ירוקה בישראל אומנם נמוכה יותר ממה שרואים בהרבה מדינות בעולם, אבל בעקבות תקן הבנייה החדש לא ירחק היום שעוד נשכח שפעם בכלל בנינו אחרת.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!